Razonoda

Upravo je trebao početi korizmeni križni put, kad jave župniku da je Jozo zvani "Ateist" na umoru i htio bi se ipak pred smrt pomiriti s Bogom i Crkvom. Treba ići odmah, ne smije se čekati. Da ne mora otkazati križni put pozove župnik sakristana: "Predmoli ti danas križni put, pa ako stignem još do konca, dat ću blagoslov." Pohod bolesniku trajao je mnogo dulje nego je to župnik predvidio. Zato se uvelike čudio kad je na povratku vidio da je u crkvi još svjetlo i čuje molitvu ljudi. Kad otvori vrata i uđe u crkvu čuje sakristanov glas: "Trideset i četvrta postaja: Veronika se udaje za Šimuna Cirenca."


Poslije pregleda, liječnik će župniku: "Morat ćete hitno na operaciju. Sluh vam je ozbiljno oslabio." Na to župnik pogleda liječnika i zamoli ga: "Možete li mi odgoditi za 3 mjeseca, dok sadašnja orguljašica ne ode u mirovinu?"


Dvojicu misionara, na njihovom putu, ugostila je jedna velikodušna obitelj. Nisu htjeli biti nepristojni pa nisu odbijali ponuđeno vino. Kada su se vraćali u samostan, kaže jedan drugome: - "Hajde ti ostani iza mene i gledaj hodam li ravno." Nakon što je prohodao nekoliko metara upitao je subrata: - "Jesam li hodao ravno?" - "Ti jesi hodao ravno, ali ne razumijem tko je ovaj koji je išao uz tebe."


Žena pozove poznanike na večeru. Kad su sjeli za stol reče ona svojoj šestogodišnjoj kćeri: "Bi li ti htjela predvoditi molitvu?" "Ne znam što bih rekla", odgovori djevojčica. "Samo reci ono što tvoja mama kaže", odgovori joj majka. Kći sklopi ruke, pogne glavu i kaže: "Bože, pa zašto sam pozvala ove ljude na večeru?"


Mladi je obraćenik upitao svećenika: Hoću li se sada morati posve odreći svijeta? Ne brini se - odgovori mu ovaj - ako si se doista obratio svijet će se odreći tebe.


Dijete zahvaljuje teti na primljenom daru: Hvala ti za dar, teta. - Oh, nema na čemu, zlato tetino! - Znam, ali mama kaže da ti ipak zahvalim.


Majka priprema sinovima, petogodišnjem Ivici i trogodišnjem Peri, palačinke. Kada su se djeca počela svađati oko toga tko će dobiti prvu palačinku, majka je vidjela priliku da svojoj djeci održi lekciju: Da je Isus tu, on bi rekao: "Neka moj brat dobije prvu palačinku, ja mogu čekati." Ivica se okrene mlađem bratu: "Pero, ti budi Isus!"


Zove premijer franjevački samostan tražeći pomoć, S druge strane telefonske žice čuje riječi: Ne, gospodine premijeru, mi nažalost nemamo formulu kojom bi i vi pomoću pet kruhova i dvije ribice nahranili gladni narod...


"Tata, kupi mi za Uskrs bubanj" - moli sin tatu.
"Što ti je?! Ako ti kupim bubanj nikada neću imati mira".
"Ne boj se, bubnjat ću samo kad ti budeš spavao".


Starija gospođa tuži se svećeniku da je ohola. Svećenik je upita: U čemu se sastoji ta oholost? Kada nedjeljom obučem svečanu haljinu stanem pred ogledalo i divim se kako sam lijepa i privlačna. Gospođo, to nije oholost, već zabluda!


U svom životu do sada sam slagala samo tri puta - hvali se jedna žena u društvu prijatelja. - I ovo sada je, znači, četvrti put! - dobaci netko od prijatelja.